Tandvård

Vårt mål

Många hundar får behålla många och friska tänder länge i livet.

Bakgrund

Hundar utvecklar liksom människor tandsten och inflammation i tandköttet och käkbenet runt tänderna. Det leder till smärta, tandlossning, illaluktande andedräkt och belastning på hälsan.

Det är särskilt små hundar, trubbnosiga hundar och vinthundar som drabbas.

 

 

Tandvårdsträning

Valpträning för daglig hemtandvård som kräver att hunden samarbetar med ägaren. Våra djurvårdare hjälper Dig med privatlektioner. Efter varje lektion tränar Du samma sak hemma tills nästa lektion. En lektion varje vecka, ungefär 2-4 gånger behövs.

  • Det är lättare att lära valpen än den vuxna hunden.
  • Hemtandvård bygger ett tätare band mellan hund och ägare.
  • När valpen kan detta är det lättare att lära något annat.
  • Hundar tycker om att lära sig och samarbeta med sin ägare.
  • Hemtandvård är grunden för god tandhälsa!

 

 

Tandsanering

För att hundens tänder ska kunna göras helt rena och man ska kunna undersöka alla tänder ordentligt, måste hunden sövas ned i en lätt narkos. Hunden får en tub i luftstrupen, som den andas genom och som hindrar vatten från att rinna ner i strupen. Hosta kan därför förekomma några få dagar efteråt. Tandsten tas bort med hjälp av ultraljud och vatten, precis som på människor. Varje tand undersöks så att den inte har några hål eller sitter löst.

Vid mycket tandsten kan hunden lätt få tandlossning. Detta är mycket smärtsamt och lösa tänder dras därför alltid ut vid tandsanering, om det är möjligt. Om några tänder behöver dras ut får hunden smärtlindring vid ingreppet och efteråt.

Stora tänder som är sjuka eller skadade kan ofta behöva opereras ut med hjälp av tandläkarborr. Detta kräver en annan narkos och tar lång tid och kan därför inte göras direkt vid tandsaneringen. För detta måste en ny tid bokas.

Tänderna poleras med djurtandkräm och eltandborste och munnen torkas ur med kompresser.

Vid tandsten finns i princip alltid mer eller mindre inflammation i tandköttet, vilket gör att det blöder lätt vid rengöring av tänderna. Därför kan hunden vara lite blodig om nosen och lite öm i munnen första dagen efter tandsanering.
Samma dag som tandsaneringen kan hunden vara extra känslig för ljus, ljud och beröring, samt gå vingligt. Låt därför hunden vila ut lugnt, tyst och mörkt. Stör den inte om den vill vara i fred. Gå bara ut korta svängar så att hunden får kissa och bajsa.

 

Tandsanering måste upprepas när tandsten återbildats, och det tar förstås längre tid om hunden får hemtandvård.

Det är bäst för alla, för hunden, för ägaren och för oss om tandsten motverkas och tas bort i tidigt skede, innan tandrötterna skadats.

 

Referensbild lindrig tandsten

Lindrig tandsten, det har börjat bildas tandsten på vissa tänder men tandköttet är inte tillbakadraget, rött eller svullet.

Referensbild måttlig tandsten

Måttlig tandsten,  flertalet tänder har tandsten i tjockt lager och tandköttet har börjat bli rött och svullet.

Referensbild kraftig tandsten

Kraftig tandsten, samtliga tänder har ett tjockt lager av tandsten. Tandköttet är mycket rött, svullet och har börjat tillbakabildas på grund av tandstenen. Det finns djupare fickor ned i tandköttet längst med tanden.

Referensbild tand med furkation

Furkation, tandköttet har tillbakabildats så pass kraftigt att rötterna är blottade. Denna tanden är utom räddning och kommer att extraheras.