Intyg om hjärtljud, knäskålar och ögonlysning för Svenska Kennelklubben

För rasen Cavalier King Charles spaniel har SKK avelsprogram för att minska förekomsten av ärftlig sjukdom på hjärtats klaffar. Föräldradjuren undersöks med stetoskop av veterinär, och ska vara fria från blåsljud som kan tyda på klaffel. Undersökningen pekar på bättre avelsvärde ju äldre hunden blir utan att utveckla sådant blåsljud. Klaffel leder så småningom till hjärtsvikt.

För många raser av mindre storlek har SKK avelsprogram för att minska förekomsten av knäskålsupphakning (patellaluxation). Föräldradjuren undersöks manuellt av veterinär vid minst 12 månaders ålder. Knäskålsupphakning visar sig genom att knäleden låser sig och hunden springer på tre ben tills den lyckas skaka loss knäskålen. Detta leder med åren till förslitning med svårbehandlad hälta och ledsmärta.

Från o med april 2024 erbjuder vi tjänsten ögonlysning. Behandlingen görs av auktoriserad ögonlysare Veterinär Eva Gustavsson med Specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. Ring kliniken på 0510-29800 för bokning.