Avlivning och kremering

Detta är för de flesta djurägare en svår stund, om än ofrånkomlig. När Ditt beslut är fattat har vi i regel korta väntetider, och bokar Ditt besök en lugn tid på dagen. Du får legitimera Dig och skriva under Ditt beslut.

Vi uppmuntrar alla som villatt stanna kvar hos sitt djur tills veterinären gör sin sista undersökning. Minnet blir mindre smärtsamt än man tror, och mindre obehagligt än ovissa föreställningar. Om Du ändå vill gå på en gång så tar vi hand om Ditt djur omedelbart.

Om det behövs får djuret en lugnande bedövning, och då får Du vänta cirka 15 minuter med djuret på ett rum.

Hundar och katter får en plastnål i frambenets blodkärl. Frambenet blir rakat, en stasslang sätts fast runt överarmen och hunden eller katten måste vara stilla medan nålen läggs in. Veterinären frågar Dig om att ge en överdos sömnmedel i nålen och då somnar djuret på en gång. Det går mycket fort. Veterinären undersöker reflexer, slemhinnefärg och hjärtljud för att säkerställa att Din hund eller katt är helt död. Du får stanna kvar så länge Du vill.

Andra smådjur får först en dos lugnande medel i spruta under huden eller i munnen och när den blivit trött får den en överdos sömnmedel i buken. Därefter dröjer det upp till 15 min för djuret att somna allt djupare och till slut gå bort helt. Veterinären undersöker reflexer, slemhinnefärg och hjärtljud för att säkerställa att Ditt djur är helt dött. Du får stanna kvar så länge Du vill.

Vi samarbetar med Tortens Smådjurskremering i Floby,

www.tortensmadjurskremering.se

De flesta djur kremeras tillsammans i en stor ugn, och askan grävs ner i en minneslund som man kan besöka. Det finns också möjlighet att få tillbaks askan efter sitt djur i en trä-urna, då har djuret kremerats ensamt i en liten ugn.

Den som har möjlighet att själv begrava sitt djur på lämplig mark måste orka gräva tillräckligt djupt.

OBS!

Från och med den 5 oktober 2020 gäller nya regler för SKK-röntgen. Läs mer på: www.skk.se/bestall-rontgenavlasning