Fyrverkeriskräck

Förbered ditt djur inför årets smällare och raketer. Ljudträning kan med fördel kombineras med någon form av lugnande medel som hjälper till att bevara lugnet. Nedan erbjuder vi en länk som innehåller ett träningsprogram med inspelade ljud för att vänja djur vid fyrverkerier, åska och skott, samt ett medel som kan lugna din hund eller katt.

Ge Ditt djur en leksak eller kela med det som distraktion när Du spelar träningsprogrammet. Det är meningen att djuret ska förknippa det till en början mycket svaga ljudet med något trevligt. Om djuret reagerar häftigt, stäng av träningsprogrammet.
Börja om när djuret lugnat sig med en lägre ljudnivå. Upprepa övningen varje dag och höj ljudet mycket försiktigt. Ha tålamod och var ihärdig! Naturliga lugnande medel underlättar träningen.

Adaptil för hundar och Feliway för katter innehåller dofter, så kallade feromoner. Dessa feromoner är de samma som utsöndras vid juvret hos tikar och katthonor när ungarna diar vilket gör att djuren kopplar denna lukt till en lugn och trygg situation. Adaptil och Feliway finns dels i form av en spray och dels i form av en elektrisk doftavgivare som sätts i ett vanligt vägguttag.